Persoonlijk PTSS leefstijlplan

Het PTSS leefstijlplan is een op maat gemaakt plan, gericht op de drie pijlers: sport, voeding en stressregulatie. Hiermee verbeteren we op alle vlakken de leefstijl van (voormalig) geüniformeerden en NGO medewerkers met klachten. Het uiteindelijke doel? Dat het isolement verdwijnt, gezondheidsklachten verminderen en er gewerkt kan worden aan sociale re-integratie. Kortom: meer kwaliteit van leven!

Hoe werkt het PTSS leefstijlplan?

Het PTSS leefstijlplan is echt bedoeld om in beweging te komen. Begeleiding vindt thuis plaats door ervaren psychomotorische leefstijlcoaches en eventueel in samenwerking met hulpverlening die al aanwezig is. We vinden het belangrijk dat er een veilige en voorspelbare omgeving wordt gecreëerd.

Hoe ziet het PTSS leefstijlplan eruit?

De intensiteit, lengte en frequentie van het PTSS leefstijlplan verschil per deelnemer. Dit is volledig afhankelijk van de hulpvraag en de behoeften. De maximale lengte van het traject is 2 jaar.

De ondersteuning vanuit de PTSS leefstijlcoach zal in het begin intensief zijn. Denk aan meerdere contactmomenten in een week. Hoe verder een deelnemer in het plan is, hoe meer activiteiten zelfstandig uitgevoerd gaan worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de leefstijlcoach niet meer nodig is.

Direct naar

Voor wie is het PTSS leefstijlplan bedoeld?

Ufit richt zich op de ‘first responders’: mensen die gewerkt hebben bij defensie, politie, ambulance, brandweer of de reddingsdienst (de voormalig geüniformeerden) en NGO medewerkers. Maar ook op mensen die officieel nog in dienst zijn, maar niet meer in de praktijk kunnen werken en mensen die zijn gestopt, uitgevallen of afgekeurd.

Mensen uit deze doelgroep ervaren vaak psychische en/of lichamelijke problemen, waardoor zij moeite hebt om actief te participeren in de maatschappij en om in beweging te komen.

Wat onze deelnemers nog meer bindt, is dat zij stuk voor stuk weer actief deel willen uitmaken van de maatschappij. Hun wens is om betrokken te zijn bij de omgeving en hier een zinvolle bijdrage aan te kunnen leveren.

De 3 pijlers van het leefstijlplan

Sport

Sporten helpt bij het verlagen van het stressniveau in het lichaam en is daarom een belangrijk onderdeel van het PTSS leefstijlplan. Samen met de PTSS leefstijlcoach stelt een deelnemer doelen voor conditie- en krachtopbouw die zijn gebaseerd op het huidige fitheidsniveau. De trainingen zijn afwisselend, van trainen met gewichten tot mountainbiken. De coach traint aanvankelijk mee (buddytraining). Het doel? Dat de deelnemer uiteindelijk zelfstandig een gezond bewegingspatroon in stand kan houden.

Voeding

Gezond worden (fysiek en mentaal) gaat voor 80% om gezonde voeding. Samen met deelnemers en een voedingsdeskundige maken we een PTSS voedingsplan om inzicht te krijgen in de behoeften en het huidige voedingspatroon, om uiteindelijk gezondere keuzes te kunnen maken. Dit kan verschillen van samen een weekmenu opstellen tot begeleiding bij het kopen en verwerken van voedingsmiddelen. Stapsgewijs wordt er een groeiproces in gang gezet met een gezondere energiebalans en een gezonder gewicht als resultaat.

Stressregulatie

Het derde onderdeel van het leefstijlplan bestaat uit het krijgen van grip op stressklachten. Dit doen we met kennis vanuit psychomotorische therapie. De PTSS leefstijlcoach doet lichaamsgerichte oefeningen die onder andere bestaan uit ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Het resultaat is dat deelnemers minder stress zullen ervaren en zelf in staat zijn om opgelopen spanning waar te nemen en te verminderen.

Steun Stichting Ufit

Hoe wordt mijn donatie besteed?

Door een donatie aan Ufit help je mee aan begeleiding voor het leefstijlplan , het ontlasten van de familie van voormalig geüniformeerden en nog veel meer. Op de steun ufit pagina leggen we je alles uit!

“Ik durf weer te dromen. Na een zeer intensieve behandeling onderneem ik weer dingen met mijn gezin.”

ervaringsverhaal

Veelgestelde vragen

In welke regio’s is Ufit actief?

Ufit is een landelijke organisatie, we zijn dus in alle regio’s actief. Onze lifestylecoaches opereren niet landelijk. De deelnemer wordt daarom gekoppeld aan een coach in zijn eigen regio.

Wat zijn de kosten van het leefstijlplan?

Ufit is een stichting en heeft dan ook geen winstoogmerk. We worden gesteund door werkgevers, fondsen, sponsoren en door giften. Ook is het mogelijk om een vergoeding vanuit de Wmo aan te vragen. Hierdoor kunnen wij het PTSS Leefstijlplan kosteloos aanbieden, wij vragen alleen een eigen bijdrage.

Deze eigen bijdrage wordt bepaald naar draagkracht. De reden dat we voor een eigen bijdrage kiezen is omdat de ervaring leert dat zodra er een (lage) financiële investering gedaan wordt, dit er mede voor zorgt dat de deelnemer gemotiveerder is om ook qua tijd, energie en inzet meer te investeren.

Hoe ziet het team eruit?

Bij Stichting Ufit werken voornamelijk professionals die een link hebben met het uniform. Zij kunnen zich goed inleven in de situatie waarin veel voormalig geüniformeerden zitten.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Ga naar de contactpagina en vul de aanvraag in.

Het gezicht achter Stichting Ufit

Mijn missie

Door mijn uitzendervaring als marinier en als psychomotorisch traumatherapeut weet ik waar veel voormalig geüniformeerden tegen aan lopen. Al mijn kennis en ervaring hebben geleid tot de oprichting van Stichting Ufit met als doel onze helden te helpen en weer perspectief te geven.

stichting ufit bart van arensbergen

Steun Stichting Ufit

Met jouw hulp kunnen we al deze oud geuniformeerden de hulp geven die ze verdienen. Bekijk het leefstijlplan of doneer direct aan onze helden!

Secured By miniOrange